До розділу

 

 

Сорочини. Жайворонки
9 березня

 

Світовит Пашник

волхв РПК

 

Вважаємо це свято продовженням попереднього свята Лади (8 березня). Воно є основним ушанування весняного прояву Богині Землі, адже збереглося в народній традиції.

На 9 березня христосівці поставили свято Сорок мучеників Севастійських, яке, на думку Степана Килимника, перейшло з давньої віри: "З святом 40 святих тісно пов'язане вірування, що найраніше прилітають жайворонки з вирію, а в жайворонках то були душі дідів-прадідів, що саме на весну прилітали на рідну ниву. Жайворонки – це маленькі птички, що жили лише в полі. А тому й випечені "жайворонки" – це була жертва польним духам, рожаницям, душам-прадідів, опікунам нив." [1, 301-302].

Проф. Є. Онацький (Українська Мала Енциклопедія, кн.2, ст.145, Буенос-Айрес, 1958 р.) пише: "На "Сорок мучеників" (9-го березня) пекли з тіста пташків на честь жайворонків, що ніби того дня вилітали з вирію. Це була жертва весні, яка в ріжних формах була відома ще недавно в нас і в інших слав'ян. Розносячи печених "жайворонків" діти співали веснянки. Головний їх мотив – закликання весни." [1, 302].

Для нас важливо, що це давнє свято збереглося серед нашого народу як ушанування весни і перших її сповісників – птахів, що прилітали з вирію. Відповідно Мати-Земля з пробудженням природи якби отримувала нове тіло. Далі подаємо опис свята за Василем Скуратівським.

У цей день зустрічають птахів з вирію. Матері печуть з тіста "пташок", з якими діти бігають, закликаючи їх прилетіти:

Вилети, гулю, горою,
Винеси літо з собою.
Вилетіла гуля горою –
Винесла літо з собою.

У обрядодії зустрічі птахів беруть участь дівчата і хлопці. Вибравши поміж себе найсимпатичнішу юнку (паняночку), прикрашали її стрічками й віночком. Вийшовши за село, гурт заспівує:

Ой ти Весно, ти Весна,
Ти чого до нас прийшла?
Паняночка відповідає:
Я прийшла до вас з теплом,
Із зеленим житечком.

Обійшовши довкола, всі стають на пагорбі й закликають птахів:

Із краю кураю
Пташок викликаю:
– Летіть, жайворонки,
До нашої сторонки,
Спішіть, ластів'ята,
До нашої хати –
Весну зустрічати,
Зиму проводжати!

Якщо бачите в небі гусей, кидайте їм услід соломинки, приказуючи:

– Гуси, гуси! Нате вам на гніздечко та на здоров'ячко, а нам на тепло!

Якщо дітям зустрінеться якась перелітна птиця, то це на радість. Ощасливлені, всі гуртом вертаються в село, співаючи веснянки:

Зима ти наша біла,
Вже ти нам дуже надоїла!
Весна наша красна,
Що ти нам принесла?
– Мужикам по ціпочку,
Бабам по платочку,
Дівкам по віночку,
Парубкам по квітоньці,
По гарній дівоньці.

У цей день юнки варять сорок вареників із сиром і частують хлопців. [2].
 

    Література:

1. Килимник С. Український рік у народних звичаях в історичному освітленні: У 2 кн. – Кн.2. – К.: Обереги, 1994.

2. Скуратівський В.Т. Святвечір: У 2-х кн. – К.: Перлина, 1994.

 

Булки "Жайворонки"

Склад:

• 250 мл теплої води

• 15 грам пресованих м'яких дріжджів (або 5 г сухих)

• 85 грам цукру (повні 4 ст. л.)

• щіпка ваніліну (або 1 ч. л.ванільного цукору)

• 0,5 ч. л. солі

• 400-450 грам борошна

• 50 грам олії без запаху

 

Рецепт приготування:

1. Змішати воду, цукор, ваніль, дріжджі. Розмішати до розчинення цукру.

2. З просіяної норми борошна взяти 3 ст. л. і додати в рідину, розмішати, накрити рушником, залишити на 10-15 хвилин до утворення шапочки.

3. У кімнаті має бути тепло, без протягів. Можна ставити тісто в непрацюючу (або трохи теплу 27 ° С) духовку.

4. Домішати борошно (всього 400г грам), сіль, олію (залишити 2 ст. л.), замісити до однорідності.

5. Додати олію і вимісити тісто хвилин 6-10, воно буде середнє - не щільне, не рідке.

6. Якщо сильно липне, додайте борошна, але сильно не забивайте. Користуйтесь олією для змащування рук.

7. Тісто змастити олією і перекласти в змащену миску, накрити плівкою і поставити підходити 30-40 хвилин.

8. Потім обім'яти тісто та ще раз дати підійти ЗО хвилин.

9. Обім'яти і розділити тісто на 12 шматочків (я роблю товсту ковбаску, поділяю навпіл і кожну на 6 шматочків).

10. Кожен шматочок скачати в кульку, накрити змащеною олією плівкою, залишити на 10 хвилин.

11. Взяти один, сформувати ковбаску 25 см, приблизно з потовщеннями з боків, зав'язати вузлом, зробити дзьоб, очі зі шматочків родзинок або перцю горошку, хвіст трохи притиснути, ножем надрізати пір'я.

12. Викласти на змащене деко 6 птахів. Накрити плівкою. Залишити підходити на ЗО хвилин.

13. Духовку увімкнути на 180° С. Зробити решту птахів.

14. Випікати булочки 15-20 хвилин, дивіться по рум'яності, не перепікати.

 

 

 

http://www.svit.in.ua

 

До розділу