Вважаємо це свято
продовженням попереднього свята Лади (8 березня). Воно є основним
ушанування весняного прояву Богині Землі, адже збереглося в народній
традиції.
На 9 березня
христосівці поставили свято Сорок мучеників Севастійських, яке, на
думку Степана Килимника, перейшло з давньої віри: "З святом 40
святих тісно пов'язане вірування, що найраніше прилітають жайворонки
з вирію, а в жайворонках то були душі дідів-прадідів, що саме на
весну прилітали на рідну ниву. Жайворонки – це маленькі птички, що
жили лише в полі. А тому й випечені "жайворонки" – це була жертва
польним духам, рожаницям, душам-прадідів, опікунам нив." [1,
301-302].
Проф. Є. Онацький
(Українська Мала Енциклопедія, кн.2, ст.145, Буенос-Айрес, 1958 р.)
пише: "На "Сорок мучеників" (9-го березня) пекли з тіста пташків на
честь жайворонків, що ніби того дня вилітали з вирію. Це була жертва
весні, яка в ріжних формах була відома ще недавно в нас і в інших
слав'ян. Розносячи печених "жайворонків" діти співали веснянки.
Головний їх мотив – закликання весни." [1, 302].
Для нас важливо, що це
давнє свято збереглося серед нашого народу як ушанування весни і
перших її сповісників – птахів, що прилітали з вирію. Відповідно
Мати-Земля з пробудженням природи якби отримувала нове тіло. Далі
подаємо опис свята за Василем Скуратівським.
У цей день зустрічають птахів з вирію. Матері печуть з тіста
"пташок", з якими діти бігають, закликаючи їх прилетіти:
Вилети, гулю, горою,
Винеси літо з собою.
Вилетіла гуля горою –
Винесла літо з собою.
У обрядодії зустрічі птахів беруть участь дівчата і хлопці.
Вибравши поміж себе найсимпатичнішу юнку (паняночку), прикрашали її
стрічками й віночком. Вийшовши за село, гурт заспівує:
Ой ти Весно, ти Весна,
Ти чого до нас прийшла?
Паняночка відповідає:
Я прийшла до вас з теплом,
Із зеленим житечком.
Обійшовши довкола, всі стають на пагорбі й закликають птахів:
Із краю кураю
Пташок викликаю:
– Летіть, жайворонки,
До нашої сторонки,
Спішіть, ластів'ята,
До нашої хати –
Весну зустрічати,
Зиму проводжати!
Якщо бачите в небі гусей, кидайте їм услід соломинки, приказуючи:
– Гуси, гуси! Нате вам на гніздечко та на
здоров'ячко, а нам на тепло!
Якщо дітям зустрінеться якась перелітна птиця, то це на радість.
Ощасливлені, всі гуртом вертаються в село, співаючи веснянки:
Зима ти наша біла,
Вже ти нам дуже надоїла!
Весна наша красна,
Що ти нам принесла?
– Мужикам по ціпочку,
Бабам по платочку,
Дівкам по віночку,
Парубкам по квітоньці,
По гарній дівоньці.
У цей день юнки варять сорок вареників із сиром і частують
хлопців. [2].
Література:
1. Килимник С. Український рік у народних звичаях в історичному
освітленні: У 2 кн. – Кн.2. – К.: Обереги, 1994.
2. Скуратівський В.Т. Святвечір: У 2-х кн. – К.: Перлина, 1994.
Булки "Жайворонки"
Склад:
• 250 мл теплої води
• 15 грам пресованих м'яких
дріжджів (або 5 г сухих)
• 85 грам цукру (повні 4 ст. л.)
• щіпка ваніліну (або 1 ч.
л.ванільного цукору)
• 0,5 ч. л. солі
• 400-450 грам борошна
• 50 грам олії без запаху
Рецепт приготування:
1. Змішати воду, цукор, ваніль,
дріжджі. Розмішати до розчинення цукру.
2. З просіяної норми борошна взяти 3
ст. л. і додати в рідину, розмішати, накрити рушником, залишити на
10-15 хвилин до утворення шапочки.
3. У кімнаті має бути тепло, без
протягів. Можна ставити тісто в непрацюючу (або трохи теплу 27 ° С)
духовку.
4. Домішати борошно (всього 400г
грам), сіль, олію (залишити 2 ст. л.), замісити до однорідності.
5. Додати олію і вимісити тісто хвилин
6-10, воно буде середнє - не щільне, не рідке.
6. Якщо сильно липне, додайте борошна,
але сильно не забивайте. Користуйтесь олією для змащування рук.
7. Тісто змастити олією і перекласти в
змащену миску, накрити плівкою і поставити підходити 30-40 хвилин.
8. Потім обім'яти тісто та ще раз дати
підійти ЗО хвилин.
9. Обім'яти і розділити тісто на 12
шматочків (я роблю товсту ковбаску, поділяю навпіл і кожну на 6
шматочків).
10. Кожен шматочок скачати в кульку,
накрити змащеною олією плівкою, залишити на 10 хвилин.
11. Взяти один, сформувати ковбаску 25
см, приблизно з потовщеннями з боків, зав'язати вузлом, зробити
дзьоб, очі зі шматочків родзинок або перцю горошку, хвіст трохи
притиснути, ножем надрізати пір'я.
12. Викласти на змащене деко 6 птахів.
Накрити плівкою. Залишити підходити на ЗО хвилин.
13. Духовку увімкнути на 180° С.
Зробити решту птахів.
14. Випікати булочки 15-20 хвилин,
дивіться по рум'яності, не перепікати.