Svitovyt » 28.03.2014, 13:05
Знову ОРУ бреше на ФБ:
Жрець Вогнедар:
Польські та хорватські рідновіри солідарні з нашим літочисленням від Трипільської доби. Тепер у них, як і у нас, на язичницьких календарях — 7522 літо.
Нагадаю, ідея відродити стародавнє літочислення виникла в голови ОРУ, Волхвині Зореслави. Воно існувало в Київській Русі до прийняття християнства і вживалося ще довгий час паралельно з уже впровадженим християнським (від «Різдва Христоса»), що зафіксовано в руських літописах. Впереше рік стародавнього літочислення поруч із сучасним був відновлений у календарі «Коло Свароже» й опублікований у часописі «Сварог» №№ 11-12, що вийшов у 2001 році.
Можу ще раз повторити історію, як "виникла в голови ОРУ, Волхвині Зореслави" ідея від літочислення від Трипільської доби. В 2000 році Лозко приїхала в Запоріжжя, ми зустрілися в жриці ОРУ Вісти Харлан, обговорити питання рідновір'я. Після мого і Олега Безверхого виходу з РУНВіри була в Лозко надія, що наші запорізькі громади увійдуть до ОРУ, але ми вже встигли домовитися з Безверхим про утворення нової конфесії рідновірів, тому питання про входження в ОРУ відпало, тим більше у мене не було бажання працювати під Лозко. В процесі розмови торкнулися і питання літочислення. На той час я вже перейняв літописне літочислення від Сотворення Світу. Воно вже активно використовувалося редакцією "Індо-Європа" і вважалося єдиним давнім на території Русі, якщо і були інші, то вони не збереглися. Галина Лозко почала доводити, що на Русі літочислення велися від якоїсь подіїі не були стабільними, і прикладом цього є Велесова Книга, тому літописне літочислення взято з Візантії і не може бути використано в рідновір'ї. Я почав пояснювати, що є версія про Чорноморський потоп близько 5500 р. до н.е. і що це дало поштовх для переселення людей і Трипільська культура пішли на північ, де й мала великий розвиток (наприклад, це можна прочитати у Юрія Шилова і не тільки). Це переселення на нові землі могло спричинити нове літочислення, як приклад нового життя і творення нового Світу. Вимушений був припинити суперечку, так і не переконавши Лозко в доцільності переходу на літочислення від Сотворення Світу (5508 р. до н.е.).
Після цієї розмови невдовзі вийшла стаття Анатолія Богорода про давні літочислення, напевно за наполяганням Лозко, щоб мені насолити, де чітко виводилися її думки (чи Богорода), що у нас велося літочислення від якихось подій, який було багато, а від Сотворення Світу - це виключно Візантійський христосівський винахід. А потім через рік на тобі: в журналі "Сварог" з'явилося літочислення від "Трипільської культури", і куди Візантія пропала? Але навіщо брехати, що це є ідеєю Лозко. Це навіть не моя ідея, я просто почерпнув її з інших видань. А про Чорноморський потоп ще в 80-х роках прочитав, а Юрій Шилов направив у правильне русло, підказавши, де і коли зародилася і куди перемістилася пізніша Трипільська культура.
Тому давайте будемо чесними і хоч себе не дуріть, що ОРУв особі Лозко якийсь винахід з того зробило.